Arı sütü son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden çıkarttıkları jel kıvamında akıcı, kremsi beyaz bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık açısından da birçok yararı bulunuyor. Arı sütünün faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Dyt. Perihan Kılıç sizler için anlattı…
PROPOLİS VE ARI SÜTÜ
Propolis, arıların bitki yapraklarından, saplarından ve tomurcuklarından topladığı doğal üründür. Arılar kovanlarındaki mikropları yok etmek için kullanır. Aynı zamanda propolisle kapladığı petek gözlerine yumurtalarını bırakır.
Propolisin içeriğinde posa, vitamin, mineral ve aminoasitler bulunur. Propolis antioksidan, antiviral, antienflamatuvar ve antimikrobiyaldir. Solunum yolu hastalıkları, ağız içi yaraları, mide bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının iyileştirilmesinde yardımcı olur.
ARI SÜTÜ NEDİR?
Arı sütü propolis ve baldan farklıdır. Anne sütü gibi diyebiliriz. Arılar yavrularını beslemek için salgılar. Aynı zamanda kraliçe arı yaşam boyu kendisi de kullanır.
ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI
Beyin ve sinir sistemi hastalıkları, kısırlık, damar sertliği gibi sağlık sorunlarının iyileşmesini destekler. Bağışıklık sisteminin güçlendirir. Kadın ve erkeklerde ürüme organlarına etki ederek doğurganlığı arttırmada yardımcı olur. Çocuklarda zihinsel ve ruhsal gelişimde rol oynar. Hafızayı güçlendirir. Doğal antidepresandır. Performans ve dayanıklılığı arttırarak gün içinde daha aktif olmamızı sağlar.
CİLT SAĞLIĞI İÇİN ARI SÜTÜ
Arı sütünün ciltte kolajen üretimini arttırıcı etkisi vardır. Hücre yenileyici etkisi ile saç dökülmesinde kullanılır. Hormonal dengeyi sağlayarak sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.
Arı sütünü saf halde tüketebilirsiniz. Bal veya süte ekleyebilirsiniz. Her kişi için farklı miktarlarda tüketilmelidir. Günde ortalama 500 mg ile 1 gram arasında tüketilmelidir. Kahvaltıdan yarım saat önce dil atına alınarak tüketilir. Dil atından eriyip alınması en etkili yöntemdir. 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.
SPORCULAR İÇİN ARI SÜTÜ
Yoğun antrenman yapan sporcularda kas ağrılarının hafiflemesinde destek olur. İçerdiği echinacea ve hydroxydecanoic asit sayesinde yara iyileşmesine katkı sağlar.
Arı sütünü buzdolabında 0-4 derecelik sıcaklıkta saklayabilirsiniz. Saf arı sütü ışık ve oksijen teması olmadan +4 ile – 10 derece arasında buzdolabında kalabilir. 4 aydan sonra antibiyorik özelliği azaldığı için 4 ay içinde tüketilmelidir. Bal ile karışmış hali +5 ile +10 derece arasında ışık ve oksijen teması olmadan buzdolabında cam kavanozda 4 ay saklanabilir.
KAYNAK:https://www.formsante.com.tr/ari-sutunun-faydalari-nelerdir-ari-sutu-nasil-kullanilir/