Arı sütünün üretiminden elde edilme sürecine, içerdiği bileşenlerden tüketimine ve saklama koşullarına dek tüm merak ettikleriniz bu sayfada!
Bitki varlığının sürdürülebilirliğinde temel bir role sahip olan arılar, benzersiz yaşam döngüleri ile doğadaki tüm canlılar için birbirinden güçlü çözümler sunuyor. Çiçek nektarlarından toplayarak ürettikleri balın yanı sıra bu mucizevi varlıklar, kolonilerinin devamlılığı için de çeşitli zengin besinler üretiyor. Arı sütü ise bunlar arasında şüphesiz en değerli doğal mahsullerden biri!
Peki, siz de “Arı sütü nedir?” sorusunun yanıtını arayanlardan mısınız? Öyleyse tam olarak doğru yerdesiniz! Arı sütü üretiminin nasıl yapıldığından sunduğu faydalara, kullanım önerilerinden saklama koşullarına kadar birçok sorunun yanıtını bu sayfanın devamında bulabilirsiniz.
1. ARI SÜTÜ NEDİR?
Arı sütü, arıların yavru beslenmesinde ve kraliçe arı yetiştirmede kullandıkları zengin içerikli bir salgıdan oluşuyor. Arılar yumurtlama yoluyla üredikleri için bu besin, bilinen sütten daha farklı bir üretim sürecinin sonucunda meydana geliyor. Bu noktada, “Arı sütü nasıl üretilir?” sorusunun da yanıtını da şu oluşturuyor: Bu ana besin kaynağı, aslında arıların yutak üstü bezleri aracılığıyla salgılanarak üretiliyor.
1.1. ARI SÜTÜ NASIL OLUR?
Arı sütü, rengi süte benzemekle birlikte çok daha yoğun kıvamlı oluyor. Jel forma sahip olan bu besin, görünüm itibarıyla ise genellikle kremaya benziyor. Bu yapısından dolayı da dünyanın bazı bölgelerinde jöle adlandırmasıyla anılıyor. Örneğin; kraliçe arı morfolojisindeki rolünden dolayı arı sütü, dünyada yaygın olarak “kraliyet jeli” (royal jelly) adıyla biliniyor.
1.2. ARI SÜTÜ NELER İÇERİR?
Arı sütü, üçte ikisi sudan oluşmasının yanı sıra içeriğinde doğal şeker, yüksek oranda protein, aminoasit, esansiyel yağlar ve birçok vitamin ile mineral barındırıyor. Ayrıca biotin, tiamin, niasin, riboflavin, piridoksin, inositol, folik asit ve pantotenik asit gibi faydalı bileşenler de içeriyor. Kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez, bakır, demir ve çinko ise arı sütünün içerisinde bulunan mineral türlerini oluşturuyor. Bu açıdan arı sütü, dünyanın en değerli bileşenlerini bir arada barındıran ender besinler arasında yer alıyor.
2. ARI SÜTÜ NASIL ELDE EDİLİR?
Arı sütü, kovanlardan genellikle ilkbahar-yaz aylarında toplanıyor. Öncelikle kraliçe arı, arıcı tarafından kovandan güvenli yollarla alınıyor. Ardından kovana yumurta ve larva halinde farklı petekler bırakılıyor. Bunun üzerine işçi arılar, yeni kraliçelerinin gelişimi için bu petekleri arı sütü ile dolduruyor. İki ila üç gün süren bu işlem, aynı kovanda yaklaşık bir ay boyunca tekrarlanıyor. Ve doğal yollarla üretim yapıldığında bir kovandan yalnızca 20 ila 25 gram aralığında arı sütü elde edilebiliyor. Bu nedenle arı sütü fiyatı bakımından da dünyanın en değerli besinlerinden birini oluşturuyor
3. ARI SÜTÜ NE İÇİN KULLANILIR?
Arı sütünün ileri bilimsel çalışmalar sonucu keşfedilen zengin içeriği, bu besinin insanlar tarafından tüketilmeye başlanmasında büyük rol oynuyor. Antioksidan özelliği ile birlikte arı sütü, arılarda hücre gelişimi ve korunumundaki payından dolayı, daha çok güçlendirici bir takviye olarak tercih ediliyor. Arı yaşamındaki rolü bakımından doğurganlığa etkisi olduğunun düşünülmesi ise onu benzersiz bir çözüm kılıyor. Ayrıca arı sütünün cilde faydalarından dolayı bu değerli madde, son yıllarda sağlık ve gıda sektörlerinin yanı sıra kozmetik alanında da giderek büyük bir önem kazanıyor.
3.1. ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Söz konusu insan biyolojisi olduğunda, “Arı sütü neye iyi gelir?” sorusuna keskin yanıtlar vermek arı biyolojisine nazaran yanıltıcı olabilir. Ancak arı sütü, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu organik bileşenleri bir arada barındırması açısından doğadaki en güçlü besinler arasında yer alıyor. Bu nedenle çeşitli araştırmalar arı sütü kullanımının, birçok organın işleyişinde de büyük katkıları olduğunu ortaya koyuyor.
4. ARI SÜTÜ NASIL TÜKETİLİR?
İçerdiği yoğun bileşenler, arı sütüne tatlı, ekşimsi ve keskin bir tat veriyor. Bu da arı sütünün gerek sade gerekse de çeşitli besinler veya bal vb. diğer arı ürünleri ile birlikte karışım olarak tüketimini lezzetli kılıyor. Arı sütü elde edilişi bakımından oldukça değerli bir ürün olduğundan, korunması için üretim ve saklama koşulları büyük önem taşıyor. Bununla birlikte kimi arıcılar, ürünün miktarını arttırmak amacıyla arı sütünü farklı maddelerle birleştirme yoluna gidebiliyor. Bu nedenle açık ürünlerden ziyade test edilmiş ambalajlı ürünlerin alınması, doğallık konusunda daha güvenli bir tüketim sağlayabiliyor.
5. ARI SÜTÜ, BAL, POLEN ve PROPOLİS KARIŞIMI NEDİR?
Bu mucizevi karışıma değinmeden önce, apiterapi kavramından kısaca bahsetmek faydalı olacak. Apiterapi, çeşitli arı mahsulleri (propolis arı sütü polen vb.) ile yapılan koruyucu tedavi yöntemlerini ifade ediyor. Bu doğal kürün en yaygın bileşenlerini ise arı sütü bal polen ve propolis oluşturuyor. Her biri birbirinden zengin içeriklere sahip olan bu arı ürünleri, bir araya geldiğinde hem lezzetli hem de oldukça güçlü bir formül oluşturuyor.