Arı poleni, çok eski tarihlerden bu yana kullanılan besin takviyesi olarak öne çıkmaktadır. Öyle ki, içerdikleri ile oldukça önemli bir takviye olan polenin faydaları da saymakla bitmez. Halk arasında tam bir şifa kaynağı olarak değerlendirilen ve kabul gören arı poleni, fazla tüketime paralel olarak belirli zararları da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden, tüketimine dikkat edilmesi oldukça önem arz eder. Peki, arı poleninin faydaları nelerdir? İşte, şifa kaynağı olan bu takviyenin yararları
Polen, çok eski zamanlardan bu yana tüketilen bir besin maddesidir. Arı poleni olarak da adlandırılan polen, içerdikleri ile vücut için zengin bir takviye olmakla beraber; birçok fayda sağlar. Öyle ki, polenin faydaları da saymakla bitmeyecek kadar uzundur. Yapılan birçok araştırma ile polenin yararları bilimsel olarak ortaya konulurken vücut için direnç sağladığı da kanıtlanmıştır. Tam bu noktada, sizler için hazırladığımız haberimizden polenin faydaları hakkında bilgi edinebilir; insan sağlığı açısından getirdiği yararları öğrenebilirsiniz.
POLEN NEDİR?
Polen, bitkilerin üreme organlarının başlıklarında bulunan üreme hücreleridir. Arılar tarafından polen, yavru beslemesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Arıların beslenmesinde protein kaynağı olarak önem taşıyan polen, bileşimindeki yağlar, karbonhidratlar, lifler, mineraller, amino asitler, fenolik bileşikler ve vitaminler nedeniyle değerli bir besin maddesidir
POLENİN İÇERDİKLERİ
Polen, yapısal olarak çok zengin madde olmakla beraber; içerdikleri ile de oldukça öne çıkar.
Polenin yapısında bulunan şu şekildedir;
Protein
Karbonhidrat
Lif
Çeşitli yağlar
Niasin (B3)
Piridoksin (B6)
Tiamin (B1)
Riboflavin (B2)
Pantotenik asit (B5)
Folik asit, Biotin (H)
Tokoferol (E)
Askorbik asit (C)
Beta karoten
Potasyum (K)
Kalsiyum (Ca)
Magnezyum (Mg)
Çinko (Zn)
Demir (Fe)
Bakır (Cu)
Manganez (Mn)
Fosfor(P)
Fenolik maddeler
Aminoasitler
POLENİN FAYDALARI NELERDİR?
POLEN NASIL TÜKETİLMELİDİR?
- İyi bir antioksidan kaynağıdır. Yapısında bulunan antioksidan özelliği ile vücudun yenilenmesi ve diri kalmasına yarar sağlar.
- Cildi korur. İçerdiği aminoasitler ile vitaminler sayesinde cildi koruyarak hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunur.
- Kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Arı poleni, içinde bulunanlar ile kanın pıhtılaşması, kalp krizi ile inme gibi tehlikelerin oluşmasına önceden engel olur. Kandaki alyuvar sayısının artmasını sağlar.
- Sindirim sistemini korur. Oldukça zengin bir enzim kaynağı olan arı poleni, sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.
- Enerji verir. İyi bir doğal enerji kaynağı olduğundan dolayı; sporcular başta olmak üzere doping ihtiyacı duyan kişiler tarafından sıklıkla tüketilir.
- Bağışıklığı güçlendirir. Arı poleninin barındırdığı antibiyotik özelliği, bağışıklık sisteminin mikroplardan arınmasına olanak tanır.
- İshale iyi gelir. İshal problemi ile karşılaşan vatandaşların, yarım kaşığı olarak sebze ya da meyve ile arı poleni tüketmesi tavsiye edilir. Zira, polen, ishale iyi gelmekle beraber; iyileşmesini de sağlar.
- İştahı açar. Polenin faydalarından birisi de iştah açıcı özelliğidir. Zengin mineral ve vitamin yapısı ile iştahsızlığa iyi gelir.
- Prostat önler. Prostat sorunu ile karşılaşan erkekler için oldukça faydalıdır. Bunun akabinde, olası durumlarda ileride prostat kanserine yakalanma tehlikesini de en az seviyeye indirger. Sık sık idrara çıkmayı önler.
- KAYNAK: Sabah Gazetesi